SUPPORTER – i nöd och lust |
En performance lecture i två halvlekar med en forskare, två slagverkare och en skådespelare.
Supporterkulturen på de allsvenska läktarna glädjer många – och upprör en hel del. Å ena sidan gemenskap och glädje som inramas av spektakulära tifon och vibrerande hejaramsor. Å andra sidan bengaler, knallskott och slagsmål både på och utanför läktaren. Mediebilden av supporterkulturen präglas till stor del av läktarvåld och polisinsatser.
Stämmer den överens med hur supporterkulturen faktiskt ser ut?
Fotboll är ständigt på dagordningen i Sverige, Norden, Europa och stora delar av övriga världen.
Den förenar, splittrar, älskas och hatas. Oavsett om man gillar fotboll eller ej så berörs man av dess starka sociala, kulturella och mediala utrymme. Avslutningen på fjolårets fotbollssäsong skapade inför denna säsong (2024) ett stort intresse för Allsvenskan och debatteras som aldrig förr; i riksdagen, i medierna, bland supportrar och allt mera bland spelarna själva.
De traditionella medierna förfasas över den våldsamma supporterkulturen medan supportrarna själva skapar allt flera forum på sociala medier för att dela sin gemenskap och kärlek (och hat) till fotbollen genom att vara aktiva ”prosumenter” – de både konsumerar och producerar fotbollsrelaterat innehåll.
Malmö universitets forskare Aage Radmann har under många år studerat utvecklingen av supporterkulturen. Supporter - i nöd och lust baseras på hans forskning. Föreställningen är skapad och framförs tillsammans med scenkonstnären Matthias Hahne Thorbjörnsson. Föreställningen utspelar sig som en matchdag, från uppladdning till slutsignal, och spelas på supportertorget på Eleda Stadion i Malmö. Genom en rad olika perspektiv på supportrar, fotboll, genus, maskuliniteter, medier, våld, glädje, språk och gemenskap bjuder vi in till en tankeväckande föreställning om fotbollens kraft och magi.
Det internationella konceptet Performance Lecture är en fusion mellan en föreläsning och en föreställning, där en forskare och en kulturaktör möts i en iscensättning där de tillsammans delar kunskap om forskning till publik. Det är ett sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form, där kunskap förmedlas med konstnärliga metoder och verktyg.
Föreställningen spelades utomhus men under tak, i maj på supportertorget, Eleda Stadion, Malmö.
Medverkande:
Forskare, manus: Aage Radmann (Docent, Malmö universitet)
Konstnärligt ansvarig, regi, manus, skådespelare: Matthias Hahne Thorbjörnsson
Skådespelare: Minna Ehn Öberg
Slagverk: Emeli Ek och Ellen Mölck
Regiöga: August Lindmark